Lemn termotratat producţie proprie

 

 

Lemn Termotratat din productia proprie!

Tratamentul termic al lemnului este un procedeu care presupune tehnologie de inalt nivel. Lemnul este supus unui tratament la temperatura inalta, care ii modifica structura chimica, schimband proprietatile fizice si mecanice.


Tratamentul termic se efectueaza supunand lemnul unui ciclu de uscare la temperaturi inalte, intre 165°C si 240°C, in atmosfera controlata, saraca in oxigen. Conditiile de tratament termic, atat temperatura cat si durata procesului, pot varia mult, in consecinta si produsele rezultate au caracteristici diferite.

Ecolemn realizeaza tratamentul termic in celule de termotratare de ultima generatie tehnologica, Baschild -Italia.


Cum functioneaza

Modificarile pe care lemnul le suporta sunt datorate temperaturilor inalte, care conduc la deteriorarea materiei lemnoase reactive in prezenta umiditatii: reducand celulele disponibile de a lega moleculele de apa, se reduce in mod direct si cantitatea de apa retinuta de lemn si schimbata cu mediul extern in cursul fenomenului de absorbtie/cedare a umiditatii. Astfel se reduce posibilitatea lemnului de contragere sau umflare. Cu alte cuvinte, se imbunatateste stabilitatea dimensionala, ceea ce face lemnul stabil, putin predispus la deformare si la variatiile conditiilor ambientale.


Proprietatile fizice

Un efect direct al tratamentului termic se constata asupra masei volumetrice, care tinde sa se diminueze cu un procent intre 5% si 10%, ceea ce face lemnul mai usor. Aceasta influenteaza mult alte caracteristici ale lemnului. Se imbunatateste mult stabilitatea dimensionala. Culoarea lemnului se schimba in masa, intr-o tonalitate mai inchisa, iar mirosul aminteste de cel al cafelei prajite, care se estompeza cu timpul.


Proprietatile mecanice

Acestea variaza in stransa relatie cu diminuarea masei volumetrice si a valorii temperaturilor la care se face tratamentul termic*. Se imbunatateste mult duritatea, consecinta a unei majore rigidizari.


Durabilitatea

Efectele termotratarii sunt pozitive si in privinta durabilitatii, care se imbunatateste mult. Un tratament la temperaturi inalte comporta practic o sterilizare a lemnului si eliminarea substantelor -cum sunt amidele- din structura celulei lemnoase, care ar putea favoriza atacul insectelor xilofage. In fine, higroscopicitatea redusa a lemnului termotratat, continutul de apa foarte redus, elimina si posibilitatea atacului ciupercilor asupra lemnului( atacuri care sunt posibile numai la umiditatate de 20%).


*Nota: nu se recomanda utilizarea pentru structuri portante


Avantajele lemnului termotratat:

- un plus de 25 de ani ca durabilitate la exterior

- contragerea si umflarea -reduse de 10 ori

- umiditatea de echilibru redusa cu 50-90%, in functie de temperatura de termotratare

- culorare in toata masa: un maron-ciocolatiu intens (even brown)

- venatura accentuata ce confera lemnului un plus estetic

- un produs „ECO”', nu contine substante chimice: tratamentul termic este unul ecologic

- a celesi proprietati ca ale esentelor exotice-pret competitiv!


FRASIN TERMOTRATAT

mm 20 x 90 x 1000+/3000

mm 25 x 90 x 1000+/3000

mm 20 x 120 x 1000+/3000

mm 25 x 120 x 1000+/3000

mm 25 x 130 x 1000+/3000

mm 25 x 140 x 1000+/3000


PIN TERMOTRATAT

mm 25 x 100 x 1500/3000


Accesorii

rigle suport din aceleasi esente

mm 40 x 70 x 1500+

mm 40 x 70 x 1500+

cleme inox

suruburi inox

suporti pentru suprainaltare, reglabili

Intretinere

Ulei pentru exterior

 

Lemn termotratat

producţie proprie

Showroom Weitzer Parkett

Ecolemn parchet prin excelenta a deschis primul showroom Weitzer Parkett, unic în România.

Copyright ©2014-2018
Toate drepturile rezervate.